Kotlety pod pierzynką, świetny obiad dla całej rodziny
Składniki na 9 kotletów:
- mięso schabowe 1,0 kg
- ser żółty ok 300 g
- pieczarki 450-500 g
- 3 jajka
- 2,5 szklanki bułki tartej
- 1 większa cebula (lub 2 małe)
- sól, pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Każdy kotlet obtaczamy w panierce z jajka i bułki, następnie na rozgrzanej patelni smażymy w oleju z obu stron.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę a cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Na patelni szklimy cebulę i dodajemy pieczarki. Wszystko podduszamy.
Pod koniec doprawiamy kotlety do smaku pieprzem i solą.
Gotowy farsz wykładamy na wierzch usmażonych kotletów i posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C aż ser się lekko stopi i zarumieni.
Gotowe.